Výsledky 1. kola Astronomickej olympiády 2023

Vážení študenti,

veľmi ma teší, že tohto roku sme zaznamenali zvýšený záujem o astronómiu vo vašich radoch. Nie je presne známe, čo spôsobilo tento potešiteľný trend, no dá sa povedať, že aj vo verejnosti sa astronómia skloňuje častejšie ako pred pár rokmi. A dôvody by sa našli. Veď okolo Slnka obieha nový Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba, dozrel čas na návrat astronautov na Mesiac, uvažuje sa o trvalej základni na Mesiaci a reálnejšia je aj možnosť vyslania ľudí na Mars. Astronómia sa tak dostáva do popredia v rámci prírodných vied a vy budete jej propagátormi.

Preto je chvályhodné, že aj tohto roku ste sa zapojili do Astronomickej olympiády (AO) zo všetkých kútov Slovenska a dvadsiatim úspešným riešiteľom 1. kola gratulujem a želám úspech aj v ďalšom pokračovaní. Maximálny počet bodov za všetky úlohy bol stanovený na 600, pričom maximálne 200 bodov sa dalo získať za praktickú úlohu. Všetci úspešní riešitelia sa môžu ďalej zúčastniť Celoslovenského finálového kola AO.

Úspešní riešiteliaŠkolaBody
Kováčová PaulaEvanjelické lýceum, Bratislava600
Juhás OndrejGymnázium, Poštová 9, Košice575
Baňárek MarekGymnázium L. Novomeského, Senica565
Podmanická AnnaGymnázium Varšavská, Žilina565
Frinková NikolGymnázium, Poštová 9, Košice555
Končok MartinGymnázium M. Rúfusa, Žiar nad Hronom555
Varsányiová IvanaGymnázium J. Hronca, Bratislava535
Hanáková TeréziaGymnázium J. Matušku, Galanta530
Martončík SamuelGymnázium, Šrobárova 1, Košice530
Džavoronok AdamGymnázium, Poštová 9, Košice520
Prítrský PatrikGAMČA Gymnázium, Grosslingová 18, Bratislava520
Závadský FilipGymnázium sv. Františka z Assisi, Žilina515
Kleščová LuciaGymnázium, Poštová 9, Košice505
Nagy OliverGymnázium J. Matušku, Galanta430
Barčák StanislavGymnázium Veľká Okružná, Žilina420
Bánský MartinGymnázium Fr. Švantnera, Nová Baňa400
Marosi Botond MatéGymnázium Hansa Selyeho, Komárno400
Otrubčák TomášGymnázium Ľ. Štúra, Trenčín390
Hudák LukášGymnázium Leonarda Stockela, Bardejov380
Tlamka MárioGymnázium M. M. Hodžu, Liptovský Mikuláš375

Finálové kolo 17. ročníka AO na Slovensku sa bude konať v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove v dňoch 16. a 17. mája 2023. S ohľadom na vlakové spojenie začneme v utorok 16. mája až o 15:00 hod v budove slnečného spektrografu, samozrejme bude vhodné prísť minimálne o hodinu skôr, aby sme mohli spomenúť najčastejšie problémy pri riešení príkladov prvého kola a pripraviť sa na finále. Vyhlásenie výsledkov prebehne na druhý deň pred obedom, čím finále ukončíme. Ubytovanie bude zabezpečené v hoteli v susednej obci, pričom bude k dispozícii mikrobus na zabezpečenie dopravy.

Najlepší piati úspešní riešitelia finálového kola sa môžu zúčastniť Medzinárodnej olympiády z astronómie a astrofyziky (IOAA) v Poľsku. Miestom konania IOAA bude mesto Chorzów, kde sa stretnú všetky zúčastnené výpravy v dňoch 10. – 20. augusta 2023.

Finále AO už tradične finančne aj personálne zabezpečuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV.

Želáme všetkým odvahu zabojovať o účasť na IOAA.

Hurbanovo, 4. 5. 2023

RNDr. Ladislav Hric, CSc.

predseda VV AO na Slovensku

One thought on “Výsledky 1. kola Astronomickej olympiády 2023

  1. Je skvelé počuť o zvýšenom záujme o astronómiu a astronomickú olympiádu. Snažili sme sa aby to tak bolo a pracovali sme na tom aby sa o astronomickej olympiáde dozvedelo čo najviac študentov. Ale aj pre nás je veľkou záhadou čo tento nárast záujmu spôsobilo.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *