Výsledky celoslovenského kola Astronomickej olympiády 2024

Celoštátne finále 18. ročníka Astronomickej olympiády sa konalo v dňoch 2. až 3. mája 2024 v priestoroch Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Na účastníkov čakal celodenný súťažný maratón, počas ktorého riešili praktickú úlohu, počítali teoretické príklady, orientovali sa na oblohe v planetáriu a spracovávali údaje z grafov v dátovej analýze. Všetkým účastníkom finále patrí uznanie za to, ako tieto náročné úlohy zvládli a každý jeden z nich môže byť hrdý na svoj výkon.

Je mi potešením oznámiť, že zo 14 prítomných súťažiacich sa až 12 stalo úspešnými riešiteľmi, čo len dokazuje, že na Slovensku máme veľmi talentovaných mladých astronómov a astrofyzikov. Na medzinárodnú olympiádu v astronómii a astrofyzike (IOAA), ktorá sa bude konať 17. až 27. augusta v Brazílii, postupuje 5 najlepších študentov. Pred IOAA ich čaká ešte viacero prípravných sústredení aj online konzultácií, počas ktorých budú naďalej zlepšovať svoje vedomosti s cieľom odniesť si domov z Brazílie cenné diplomy a medaily.

Na záver sa chcem v mene celého organizačného tímu poďakovať všetkým žiakom a študentom, ktorí sa zapojili do tohtoročnej Astronomickej olympiády. Dúfam, že ste si súťaž užili, niečo nové sa naučili a radi vás uvidíme opäť o rok na ďalšom ročníku AO.

Spoločná fotografia účastníkov a organizátorov celoslovenského kola AO.

Jana Švrčková
Organizátorka Astronomickej olympiády

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *